Duin Apotheek

Badhuisweg 74 2587 CL Den Haag Tel:070-3551866

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Gasophoping in maagdarmkanaal

Inhoud

Gasophoping in maagdarmkanaal

Wat is gasophoping in maagdarmkanaal?

Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

Gasophoping gaat nogal eens samen met maagklachten of darmkrampen. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De volgende adviezen kunnen mogelijk helpen de klachten te verminderen.

  • Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag.
  • Probeer rustig te eten en goed te kauwen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Rook niet. Probeer spanningen te verminderen. Misschien bent u zich niet bewust dat iets spanning oplevert. Als uw darmen weer opspelen, kan dat betekenen dat u ergens mee zit, thuis of op het werk. Probeer te ontdekken wat u gespannen maakt, praat erover en bekijk of u deze situatie kunt beïnvloeden.
  • Probeer na te gaan waar uw klachten mee samenhangen: het kan helpen enkele weken een dagboek bij te houden. Zijn er bepaalde situaties waarbij de klachten optreden? Met behulp van het dagboek en de genoemde adviezen kunt u voor uzelf leefregels opstellen die de kans op klachten verminderen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Pepermuntolie
Pepermuntolie heeft een ontspannend effect op maag en darmen. Hierdoor verminderen klachten als winderigheid, buikpijn en opgeblazen of opgezet gevoel.

Aardbeiblad met wijnstokblad
Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel. Het kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij winderigheid.

Artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel
Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als winderigheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij winderigheid.

Terug naar overzicht