Duin Apotheek

Badhuisweg 74 2587 CL Den Haag Tel:070-3551866

Medische Encyclopedie

Inhoud

Gewrichtspijn

Wat is gewrichtspijn?

Deze tekst gaat over acute (plotselinge en relatief kortdurende gewrichtspijn). Kijk voor meer informatie over chronische gewrichtspijn bij reumatoïde artritis, jicht of artrose.

Er zijn verschillende oorzaken van acute gewrichtspijn.

  • Verstuiking (verzwikking, verrekking). Dit is een blessure aan een gewricht. Eén of meer gewrichtsbanden zijn dan door overrekking beschadigd.
  • Gescheurde gewrichtsband als gevolg van een ongelukje.
  • Ontwrichting (een arm uit de kom of een ontwrichte elleboog). Daarbij zijn de gewrichtsbanden gescheurd én zitten de botten niet meer normaal in het gewricht. Het gewricht is opgezet en kan niet meer worden bewogen. Dit is zeer pijnlijk.

Als u vooral last heeft van spierpijn, kijk dan voor meer informatie bij Spierpijn.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Bij een kneuzing of een verstuiking kunt u het volgende doen.

  • Als eerste hulp, om de pijn te verminderen, kunt ijs op de blessure doen. Leg ijs of 'coldpack' nooit direct op de huid, maar gebruik als kompres een washandje of theedoek met ijsblokjes of een 'coldpack' erin. Is er geen ijs of 'coldpack' voorhanden, dan kunt u het geblesseerde lichaamsdeel ook onder een koude kraan of in een koud bad houden. Tip voor thuis: zorg dat er een 'coldpack' of plastic zakje met ijsblokjes klaarligt in de vriezer.
  • Vervolgens: met mate bewegen. U hoeft niet volkomen rust te houden; van te lang niet bewegen worden de spieren of gewrichten vaak juist stijf. Beweeg de aangedane spieren of gewrichten normaal, maar belast deze niet te zwaar en voorkom beweging zodra dit pijnlijk wordt.
  • Een drukverband kan een hulpmiddel zijn voor het voorkomen van verkeerde beweging van een gewricht. Laat het zodanig aanleggen dat u nog wel normaal kunt bewegen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

  • Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
  • Andere pijnstillers die u kunt gebruiken, zijn medicijnen met acetylsalicylzuur/carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen (zogenaamde NSAID's), maar neem deze niet als u maagklachten heeft, of astma, hart- en vaatziekten, hemofilie, psoriasis, colitis, de ziekte van Crohn, of een lever- of nierfunctiestoornis, of als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze pijnstillers kunnen ook problemen geven als u ze samen met bepaalde andere medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners of medicijnen tegen hoge bloeddruk) gebruikt. Vraag daarover advies bij uw apotheek.
  • Er zijn ook smeermiddelen met pijnstillers: gel met diclofenac of ibuprofen. Deze middelen kunnen ook verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk.
  • Verder kunt u bij uw apotheek terecht voor kompressen die u in het vriesvak of in heet water kunt leggen, voor drukverbanden en voor advies over het juiste drukverband.
  • Warmteveroorzakende crèmes, zalven en pleisters zijn bedoeld voor spierpijn. Gebruik geen warmteveroorzakende smeermiddelen bij pijnlijke pezen of gewrichten, want dan kunnen de klachten juist verergeren!

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Vaak gaat gewrichtspijn binnen 1 tot 2 weken vanzelf over met rust, een kompres of een drukverband. Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts.

  • Als de klachten na 2 weken niet over zijn.
  • Bij ernstige pijn en/of rare stand van een gewricht. Dan gaat het vermoedelijk om een botbreuk.
  • Bij gewrichtspijn met zwelling, warmte en roodheid. Dit wijst op een ontsteking. Mogelijk heeft u hier medicijnen op recept voor nodig.
  • Bij pijn in pezen of gewrichten als u bepaalde antibiotica (zoals ciprofloxacine) gebruikt, of (iso)tretinoïne bij acne.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Paracetamol
De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij gewrichtspijn.

Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met propyfenazon, een andere pijnstiller. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, naproxen en tiaprofeenzuur.

Smeermiddelen met ontstekingsremmende pijnstillers
Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen. Ook crème met benzydamine of heparinoïden is een voorbeeld, maar hiervan is de werking gering.

Corticosteroïde injectie voor in het gewricht
Corticosteroïden worden gebruikt bij pijnlijke of ontstoken gewrichten, pezen of slijmbeurzen, bijvoorbeeld schouderklachten, een bepaalde vorm van knieslijtage en soms bij een tenniselleboog. Plaatselijke injecties met corticosteroïden worden ook gebruikt bij reumatoïde artritis en jicht. Corticosteroïden remmen ontstekingen en verminderen pijn. Voorbeelden zijn betamethason, methylprednisolon, prednisolon en triamcinolon(hex)acetonide.

Duivelsklauw
Duivelsklauw is een kruidenmiddel. Het heeft een pijn verlichtende werking. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat duivelsklauw werkt bij gewrichtspijn.

Terug naar overzicht